Skip to content

Winnaar Talter Cultuurprijs 2016

Een initiatief van Kunstgroep De Talter

OLDEBROEK – Wanneer je Kulturhus de Talter binnenloopt zie je op de muur tegenover de ingang een muurschildering van een schommelende dame, het symbool van de Talter Cultuurprijs. Zaterdag werd voor de vierde keer deze door veel kunstenaars begerenswaardige prijs uitgereikt.

De Talter Cultuurprijs is op initiatief van Kunstgroep De Talter opgericht en wil hiermee een stimulans zijn voor de beginnende kunstenaar. De Talter, het Oldebroeker woord voor schommel, staat voor het juiste duwtje in de rug die de beginnende artiest kan gebruiken om hun (amateur)kunst een zetje vooruit te geven.

Gezien het grote aantal deelnemers, dit jaar werden 66 tekeningen en schilderijen ingezonden, waren er drie jury groepen. In iedere jurygroep was een kunstdocent met vele jaren ervaring en een kunstkenner vertegenwoordigd. De jury weet vooraf niet wie de kunstenaar is om zo een onafhankelijke beoordeling te garanderen. De kunstwerken werden beoordeeld op een aantal vooraf vastgestelde criteria.

De Talter Cultuurprijs krijgt steeds meer aandacht van kunstenaars. Dit jaar was er zelfs een inzending uit Wijk bij Duurstede. Voorzitter van de kunstgroep Rita Dokter prees de creativiteit en de kwaliteit van de inzendingen. “Voor mij zijn jullie allemaal winnaars.” Cor Zwemmer van Zwemmer Art Supply uit Elburg was sponsor van de tweede, derde en vierde prijs.

De eerste prijs was het bronzen beeldje van de schommelende dame gemaakt door de Oldebroeker kunstenaar Willem Bultman. Het werd gewonnen door Mense Selles uit Kampen met een aquarel van de boerderij aan de Zwartedijk, waar hij is geboren. De prijzen werden uitgereikt door wethouder Liesbeth Vos, die de kunstgroep uitdaagde. “Kunnen jullie een evenement voor de jongeren bedenken, want we doen het samen.” Waarmee ze de participerende samenleving benadrukte. Sinds kort heeft de gemeente Oldebroek een cultuurmakelaar benoemd om speciaal voor de jeugd het cultuurbewust zijn te stimuleren.

Talter Cultuurprijs 2023

In 2023 zal Mense Selles weer deelnemen aan de Talter Cultuurprijs van de Noord West Veluwe. Mede om die reden worden onder andere de werken van Mense Selles van 8 mei tot en met 8 juli getoond op de expositie in Kulturhus De Talter – Stouwdamseweg 4 in Oldebroek.
talterprijs
De Talter Cultuurprijs 2016 werd gewonnen door Mense Selles met zijn aquarel Winter aan de Zwartedijk. Als tweede eindigde Teunie Bastiaan met haar schilderij De Berm. De derde prijs ging naar L. Visscher met zijn aquarel De Kogge. De vierde prijs ontving R. Krooneman met haar schilderij Koon’n op strekdam